Een bloemstilleven van Fornenburgh is de muze voor het komende De Parme ontwerp.

F

Ontwerp voor Masterly The Hague

Masterly The Hague verbindt ontwerpers met een eigen muze. De Parme Design vindt haar inspiratie in een schilderij van Jan Baptist van Fornenburgh. Het oeuvre van deze zeventiende-eeuwse kunstschilder bestaat uit weelderige, expressieve en delicate bloemtaferelen. Het geselecteerde kleine en verfijnde paneel toont een witte vaas met blauwe motieven, gesierd door bloemen.

De Parme Design heeft de verfijnde penseelstreek vertaald in een prachtig sieraad. De uitvoering in verschillende materialen is neergelegd bij specialisten in hun vak: edelsmeden Jan Matthesius en Pauline Barendse, keramiste Judith Bloedjes en glaskunstenaar Bibi Smit. Het unieke gesamtkunstwerk beleeft tijdens het design festival Masterly The Hague haar première.

Masterly The Hague
20_23 sept. 2018 www.masterlythehague.com
Foto Frieda Mellema

Werk in wording: de Japanse lente en Paleis Soestdijk

Een prachtig antiek ingelegd kaarttafeltje uit Paleis Soestdijk vormt de aanleiding voor nieuw werk. De vraag hoe een iconisch ingelegd meubel kan worden vertaald naar iets nieuws vond haar antwoord in Japan. De Sakura (Japanse kersenbloesem) toont een tot de verbeelding sprekend spanningsveld tussen de grillige grafische takken en de tere bloesem.

De eerste ingeving is het meubel te combineren met een sieraad. Een nadere zoektocht leidde tot een prototype waar een in zilver uitgevoerde bloesemtak wordt ingelegd in het bovenblad van het meubel. Wanneer de la geopend wordt valt de bloesemtak uit het bovenblad. Het sieraad kan nu worden opgespeld als broche. Een dierbaar meubel is draagbaar geworden.

Presentatie in het Nederlands Paviljoen - Milaan 2019

In de komende maanden werkt De Parme Design prototypes uit voor een eerste presentatie in Milaan tijdens de Salone del Mobile. Milano.

In het fascinerende Palazzo Francesco Turati verrijst jaarlijks hét Nederlands Paviljoen met het beste design en ambachtelijk vakwerk dat Nederland te bieden heeft. Onder de titel Masterly – The Dutch in Milano presenteren Nederlandse ontwerpers, ambachtelijk producerende bedrijven, ontwerpbureaus en -collectieven zich in het centrum van Milaan. Ondersteund door Holland Marketing (nbtc) brengt het paviljoen het Nederlandse themajaar 2019, Rembrandt and the Dutch Golden Age, wereldwijd onder de aandacht.

9_14 april 2019 www.masterly.nu

Opening tentoonstelling '1001 sieraden'

Prinses Margarita opende een wereldomvattende tentoonstelling in het Museum Volkenkunde Leiden. De spectaculaire expositie toonde hoogtepunten uit de omvangrijke collectie, aangevuld met hedendaagse sieraadvormgeving van ontwerpers uit binnen- en buitenland.

De tentoonstelling verbeeldt haar voorliefde voor juwelen die verder strekt dan alleen vormgeving. Een oprechte etnografische en antropologische belangstelling en verkenning van materialen, technieken en rituelen staat vaak aan de basis van de ontwerpen van De Parme Design.